Bescherm je merk

Na de ontwikkeling van je merk door Emper, is de bescherming van je merk van belang. Rise kan je daarbij helpen.

Emper

In het brandingproces is het zoeken naar een beschikbare naam soms lastig. Je wilt natuurlijk niet dat je merknaam een conflict oplevert en dus houd je rekening met de rechten van anderen. Dat doe je door onderzoek te doen in het handelsnaam- en merkenregister. Soms komt daaruit dat de naam niet kan. Dan is het slim om op zoek te gaan naar een alternatief. Vervelend natuurlijk, maar beter dan na introductie gedwongen je merknaam te moeten veranderen!

Een eerste inschatting van de haalbaarheid van een naam kan snel worden gegeven. Het onderscheidend vermogen speelt daarbij ook een rol: een beschrijvend merk kan niet worden geclaimd. Bijvoorbeeld KAAS voor een kaasboer zal niet worden geaccepteerd. KAAS voor kleding weer wel. Bestaande woorden of verbasteringen daarop zijn toegestaan, mits niet beschrijvend voor de betreffende activiteiten.

Na de eerste check kun je ervoor kiezen nog wat dieper te graven om zeker te weten dat de naam geen risico’s met zich meebrengt. Of je gaat meteen over tot het aanvragen van het merk. Door een merkregistratie krijg je:

  • een monopolie op de naam
  • zekerheid dat je kunt optreden tegen copycats
  • zekerheid dat een ander geen jongere rechten kan inroepen tegen jouw naam
  • waardeverhoging van je bedrijf (een merk is geld waard want je kunt de goodwill verkopen)
  • verbetering van je kredietwaardigheid (je kunt een merk verpanden aan de bank of investeerders)

 
Een merkregistratie vraag je aan voor specifieke producten (ingedeeld in 45 klassen) en per regio. In Nederland is dat de Benelux of de EU. Als je internationaal gaat, moet je je merk daar ook registreren. De gemiddelde afronding van een merkaanvraag duurt 3 tot 4 maanden, tenzij er bezwaar (oppositie) wordt ingediend.

De kosten voor registratie beginnen bij € 630,- voor 1 klasse in de Benelux en € 1400,- voor de EU. Het merk is dan 10 jaar geldig, waarna het kan worden vernieuwd. Meer informatie vind je op onze tarievenpagina.

Tot 8 december kun je subsidie aanvragen bij de EU (SME fund). Na toekenning krijg je 75% van de officiële taksen terug. We raden je aan om niet te lang te wachten met het indienen van je merkregistratie! Lees meer over deze subsidie hier.

Emper
Vragen? Bel of mail ons gerust op 023-8880177 of info@rise.nl. We staan klaar om je te helpen bij het beschermen van je merk!

Terug naar het overzicht

Nog meer lezen

Vacatures

Zoek jij een nieuwe uitdaging?

Een werken-bij website werkt

Investeer in de toekomst van je merk

Bedrijfsvideo

Meer dan alleen beelden

Emper hoofdsponsor SJC Jeugd Arena

Wij werken ook graag vanuit de basis.

Merken waarvoor wij werken

Overzicht van onze gezamenlijke ervaring